Inspiration

Inspiration

Judiska Teatern och Anders Wester

anderswesterJudiska Teaterns omtalade transparenta affischer på Kulturtavlorna i Stockholm är formgivna av Anders Wester, 2008 års mottagare av Platinaägg. För mer information, www.judiskateatern.se

Platinaägget tilldelas Anders Wester för att han starkt bidragit till att höja reklamens kvalitet i Sverige.

Konstfacks Vårutställning 2008

konstf2008Affischen är vit och gjord i plast. I centrum av ytan tränger en halvsfär ut som gör den tredimensionell. Mitt på utbuktningen finns ett fotografi av ett mänskligt iris återgivet i tryck.

Utformningen av affischen var ett försök att utveckla affischmediet. Genom att låta ögongloben sticka ut ur affischens plan utnyttjades ett tredje dimensionsled och affischen blev synlig från en bredare vinkel.

Reaktioner och uppmärksamhet

Designtidskriften Svensk Form (nr 8/08) skriver ”De utbuktande plastögonen lockade minst sagt till uppmärksamhet och snart var varenda affisch i stan nedplockad för att istället pryda designfreakens vardagsrumsvägg.”

CAP&Design, nordens största designtidning för grafiska formgivare, skriver (nr 9, 2008) ”För de som befann sig i Stockholm i våras var det svårt att undvika de utåtbuktande ögon som blickade ner från Konstfacks slututställningsaffischer.”

Vid tiden för nedtagning hade 50% av upplagan stulits från Serietavlorna.

Glada Änkan – så utnyttjade vi utomhusmediet

glada_ankan_utomhusIdén för affischen är en begravningskrans med texten ”Äntligen” skrivet på sidenbandet. Vilket göra den så enkel, tydlig och avskalad som möjligt, så det användes inte bilder med kistor eller kyrkorumsmiljö utan fotade bara mot en neutral bakgrund.

Lura ögat – Nationalmuseum

luraUtställningen visar äldre och samtida ”trompe l’œil” sida vid sida. Över 150 målningar, konsthantverk, digitala installationer, arkitekturteckningar och videoverk skapar den första och största utställningen av sitt slag i Sverige.

Rosendals trädgård

rosendalsAffischernas ytterramar nyttjades med visuella föremål så som fåglar och ekorrar. Dessutom kläddes stolpen i björknäver för att framhäva effekten av det naturliga.